Kärnkraft + Förnyelsebar energi = sant?

Borgarna / Alliansregeringen har kommit överens om att tillåta satsningar på kärnkraft.


Jag är dock inte förvånad. Jag har väntat ett tag på att röster skulle höjas för kärnkraften. Som jag tidigare sagt anser jag också att säkerheten måste vara hög och jag vet att det finns en skillnad mellan mig och etablerade miljöorganisationer i denna fråga.


Kärnkraft med sämre säkerhet i Baltikum kanske kan avvecklas med svensk hjälp, gentemot att de får köpa energi till förmånliga priser från Sverige? Det kan kanske även bli exportmöjligheter till andra länder, länder som idag är beroende av gas från den ryska grannen (som stänger av gaskranen då och då).


Dock, som miljöpartiet säger: satsningen på förnyelsebar energi får inte komma av sig!!
Även här tror jag att Sverige har exportmöjligheter av förnyelsebar energiteknik.


Det viktigaste är att oljan fasas bort.


"Är det där konst? Det skulle mina barn kunna ha gjort!"

Jag skrattade när jag läste detta. Det är en gammal kliché som blir sann; hur många gånger har man inte hört om abstrakt konst att "vem som helst skulle kunna göra det"? LOL

Nu har verkligheten hunnit ikapp dikten iallafall.

Läs artikeln på DN.

Ensam men stark

Ett ensamt träd gjorde intryck höstens första frostnatt i Skåne. Jag gillar hur molnen och ljuset centrerar mot trädet...

Ensamt träd på en strand en kylig morgon

Hollenders oetiska stipendium

...kan jag nu titulera mig som mottagare av. Igår delades stipendierna i "Pål Hollenders Stiftelse till förmån för Etiskt eller Estetiskt Kränkta Kulturkonsumenter" på utställningen i Malmö.

Sydsvenskan skriver att "Ingen dragen pristagare tackade i går nej till en oetisk förstärkning av kassan". 

Delvis är det sant, delvis är det fel. I ett brev som jag lämnade över i samband med utdelningen berättade jag att jag bestämt mig för att donera 3/4. Alla blir väl glada för pengar, självklart även jag, men vi var också val och kan välja vad vi gör för dem... efter att tänkt en del går 25 % vardera till:

  • Världsnaturfonden WWF - vilket inte borde förvåna någon som läst blogg av mig
  • Läkare utan gränser - vars arbetssätt i konfliktområden är bra
  • Cancer- och allergifonden - främst då min pappa nyligen fick diagnos om cancer, men jag har tidigare gett till dem, så det är inte helt nytt för mig. Har dock inte bestämt mig helt för dem.....beror på om jag hittar något liknande, men med 90-konto...någon som vet?

Den sista fjärdedelen tar jag dock själv - så visst förstärker jag min kassa lite.

Artikeln och konstverket ska dock inte missförstås som att alla mottagare gladeligen tar emot pengarna. Det vill jag poängtera!


Rödek...

...föreställer nötterna på bilden i senaste inlägget.

Efter att ha kikat på trädet igen tyckte jag och en vän att det var alltför likt ek, vad gäller nötterna och bladens spetsighet. Efter konsultation av trädboken och
en googling senare: det är nog en rödek.

...något nytt har man lärt sig alltså ;) :)


Nötter

Efter en vandring i somras experimenterar en vän och jag med nötter.


Inte som den gamla klassiska Hassan-sketchen ("Kan man röka soja?") ;-) utan vi lär oss hur nötterna ska behandlas för att de ska vara ätliga - ifall de är ätliga överhuvudtaget. Ett litet spännade projekt. :)


"Bärande träd". De är ek, bok, apel, hassel, oxel, rönn och högg. 1558 utfärdade Gustav Vasa förbud mot att fälla dessa träd, då de kan användas både som djurfoder och människofödo. Man kan tänka sig att lagen skrotades för länge sedan, men det var faktiskt så pass sent som 1982 som begreppet försvann från svenska lagen! Jag undrar hur lagen såg ut in sista form... Inte många som knaprade nötter på 80-talet... ;)


Referens:
Svenska träd av Pelle Holmberg, Marie-Louise Eklöf och Maj-Britt Rehnström, 2007


Ryssland

Hej!


Har varit tyst från min sida ett tag här. Vi kan väl säga att jag har ägnat mig åt semester och mitt riktiga jobb. Jag kan också glädja mig åt att tågsemestrandet verkar ha ökat, vilket ju jag har puffat för. Fick f.ö. tidigare i våras en artikel publicerad om det.

---

Det som mest intresserar mig är som bekant miljöfrågor, dvs. ekologisk hållbar utveckling, men sociala och ekonomiska aspekter av hållbar utveckling intresserar mig också. De hänger ihop. En röd tråd för alla är att de faktiskt också handlar om säkerhet. Jag skulle alltså kunna säga att jag sysslar med säkerhet.


Rysslands krig mot Georgien, vilket tajmades arrogant väl med invigningen av OS, kan ha förvånat och skrämt upp. Jag har inte blivit förvånad, utan snarare rädd över att min förutsägelse har stämt; Ryssland vill åter bli mäktigt. Därav skrev jag nedstående brev till en journalist:

-----

["Jag läste din krönika på ledarsidan i dagens (läs: fredagen 15/8) Sydsvenskan angående Ryssland och FRA-lagen.

Till skillnad från dig har jag dock en mer pragmatisk syn på FRA-lagen. Kan den hjälpa oss att förstå Rysslands avsikter är den av godo. Det är visst värt att veta om Rysslands "kaxiga" makt- och energi-utrikespolitik är "ännu ett argument för FRA-lagen"! Under de senaste åren har det varit flera incidenter som visar att Ryssland inte är helt pålitligt, t.ex. Politkovskaja, förgiftningar, soldatstatyn och efterföljande hackingattacker. Samtidigt har Sveriges försvar skurits ned rätt ordentligt, varför den förra försvarsministern avgick. Överlag har det i Sverige samtidigt pratats om att det inte finns någon hotbild. Det är visserligen en trevlig inställning att tro alla grannländer om gott, men det är i grunden en chanstagning. Samma naivitet även i frågan om FRA-lagen hos gemene svensk är tråkig att se.

När försvaret har skurits ned kraftigt, så bör den minst ersättas med mer "hjärna", när "musklerna" tas bort. Uppstår en situation där ett territorialförsvar behövs, så går det inte att sätta upp ett försvar på studs. Likt en kropp krävs träning för att hålla försvaret i trim och kompetens försvinner med tiden.

Jag betvivlar att FRA-lagen skulle användas för att snoka i folks privatliv. Visst finns risken och även mina privata mail skulle kunna gås igenom. Bruset i den samlade totala privata kommunikationen är dock så stort, så jag är inte orolig. Nej, mot möjliga hot som Rysslands expansiva utrikespolitik och förstå dess avsikter ordenligt är vinsten med FRA-lagen betydligt större än förlusten av integritet."]


Vetenskapsjournalistik med inriktning mot hallbar utveckling

Pa den har konferensen borde jag kanske ha varit med; Public Communication of Science and Technology (PCST), speciellt eftersom den har inriktning mot hallbar utveckling. Jag vet att jag har gjort avtryck och fatt andra att bli mer intresserade av miljofragor, pa olika satt. Min bakgrund ar huvudsakligen naturvetarens, aven om jag sysslat med vissa journalistiska saker (inkl mina miljobloggar). Kanske hor jag till en kategori som traditionellt mediafolk missar.

Kemisk analys (konferens)

I den polska kuststaden Gdansk pagar nu 35th International Symposium on Environmental Analytical Chemistry. Konferensen tar upp har olika amnen som t.ex. PCB, lakemedelsrester, flyktiga organiska amnen, metaller, PAH, surfaktanter mm kan analyseras. Amnen kan vara intressanta att analysera av olika anledningar: antingen kan de vara giftiga, persistenta (bryts inte ned latt i naturen) eller ha formaga att lagras i djur och vaxter (s.k. bioackumulering). Beroende pa vilken matris (+ del av miljon, t.ex. luft, vatten, sediment, jord, vaxtdelar eller annat) i miljon som en fororening finns behovs olika provtagningsmetoder.


Har presenterar jag nagra studier om analys av surfaktanter i miljon. Utover det foljer jag speciellt studier som beror lakemedel i miljon, kopplingen mellan toxikologiska och kemiska miljodata, membranextraktion, elektrokemiska metoder och i de fall data presenteras for Ostersjon (som vi ju delar kuststracka med bl.a. Polen till).

Gdansk
ar i ovrigt en stad med mycket intressant historia. I staden och regionen finns mycket intressant att se. Kan rekommenderas! ...jag skulle garna beratta mer om nagon vill veta, men det far bli per mail... kom bara ihag att resa miljovanligare hit an att ta flyget... ta farjan! ;) :)


Indianstam upptäckt i Amazonas

Jag läste följande artikel på DN om en nyupptäckt isolerad indianstam i regnskogsområdet Amazonas. Rekommenderas!!

Jag blir förvånad att isolerade stammar fortfarande finns. Att de kan vara oupptäckta med alla flygplan, satelliter... (google earth och annan spionteknologi...). Jag blir också samtidigt mycket positivt överraskad av den kulturmångfalden! Jag hoppas också innerligen att vårt samhälle inte måste förstöra deras levnadsområden och assimilera dem in i vår kultur. Utöver vad jag tidigare skrivit, är detta ännu ett skäl till att låta regnskogen vara i fred.


Det vore rätt absurt om de körs bort från områden där de "alltid" levt, bara för att någon/några ur vår marknadsekonomiska kultur skulle hävda att den/de äger området. Vår kulturs äganderätt borde tämligen bara räcka inom vår kultur. Bara för att "vi" "valt" ett visst samhällssystem har inte alla gjort det.

Dock så skulle jag inte bli förvånad om dylika inidianstammar till slut körs bort. Det har hänt många gånger förut i Nord- och Sydamerika.


Jag drar en paralell till den komiska boken Liftarens guide till Galaxen, som kom som film för några år sedan. Den inleds med att Jorden måste sprängas upp. Jorden ligger nämligen i vägen för en sedan länge planerad rymd-motorväg som ska dras fram. Planerna för Jordens sprängning har länge varit utställda för allmänt Universellt beskådande i en källare någonstans i Universum. Jordinvånarna har inte protesterat mot planerna inom utsatt tid. Alltså får jord-invånarna tyvärr finna sig i att få sitt hem utplånat...


...rätt eller fel?


Kan jakten på Lönsamhet och Tillväxt gå för långt? - Exemplet Lidl

I Tyskland har Lidl råkat i blåsväder då de övervakat personalen med videokameror och detektiver. Lidl har noterat toalettbesök, eventuella kärleksaffärer, personalens duglighet/kompetens och personlighetsdrag som naivitet eller introverthet. Troligen är det bara exempel på sparade uppgifter.

Ja, jag säger då det... marknadsekonomin som ska ge så mycket frihet. Det kan visst gå överstyr även åt det hållet, i jakten på Lönsamhet och Tillväxt. ;) Tyvärr.


Kanske något att tänka på även i miljöekonomin...!! En hint. Genom att säga så vill jag se/visa Lidl:s exempel med övervakningen i ett större sammanhang, där det handlar om att stora företag kan gå över gränser för anständighet när deras verksamhet ständigt ska gå med mer vinst. I Lidls fall kan några tusen vara drabbade, vilket är ett stort antal och alltså troligen kommer att föranleda en hel del klagomål och krav på ersättning. Men tänk om de som drabbas är hotade miljöer eller utrotningshotade växt- eller djuarter? Eller om det är fattiga människor, som i
Kina där bönder i torkdrabbade områden får avstå vatten till förmån för OS? Naturen har inte en chans att föra sin egen talan, och därför är jag en röst för den, åtminstone tills en majoritet människor börjar se oss som en del av den och att den är något vi behöver.

Jag önskar att vi kunde vi ibland inte bara säga att det är lagom nu och att det räcker? Kanske är det också en del av problemet - om det inte bara är en klyscha - att ordet lagom bara finns i Sverige? Det är något jag har tänkt förut... (skriv gärna om du vet :)

Lidl har f.ö. bett om ursäkt till alla 48000 anställda i Tyskland, så de visar iallafall en förståelse och vilja att reparera det som de har gjort.

Har än så länge inte hittat något svensk länk om det, men det går att läsa om det här på tyska.


Vinterns comeback

image14

image15


Om bra exempel på stoppade katastrofer

Detta var en bra artikel om goda exempel på miljöområdet, om fall där vi människor har haft lösningar på miljöproblem.


Det kan ibland verka som att miljöfrågor har "domedagskaraktär". Men... om saker och ting var bra och utom fara, så behövdes ju inte upplysningen om miljöfrågorna, eller hur? ;-) :-) Det är alltså naturligt att miljöämnet har karaktären av "whistle blowing" och varningar. :)


Jag anser dock att de s.k. "domedagsprofetiornas" tid är på väg ut. Jag tror det var något som mest togs till under den tiden när den gröna rörelsen förlöljligades och inte togs på allvar. Nuförtiden är medvetandet om dessa frågor högre och debattklimatet är schysstare; mer "freedom of speech". :) Därför pratas det idag också mer konstruktivt om dessa frågor, vilket är mycket positivt.


Med exemplen nämnda i artikeln ovan tycker jag dock inte att man ska slå sig till ro och tänka "ah, vi löser allt detta, det är lugnt". Lösningarna flyger inte in i munnen på oss utan att vi tar tag i dem. ;) Det behövs att driftiga att entrepenörer visar vägen, ett enskilda individer gör medvetna val, att politker agerar utöver att prata, internationella samarbeten, att naturvårdsorganisationer får stöd och sist men inte minst att resurser tilldelas för miljörelaterad forskning. Angående forskningen är det till slut också viktigt att inte glömma bort att det finns andra klimatfrågan.


Återigen, jag rekommenderar följande artikel i metro.


Neapel igen

Ikväll halkade jag in på ett nytt program på SvT, ZappEuropa. Där fanns ett längre inslag om sopproblemen i Neapel, som jag skrivit om tidigare. Du kan se hela programmet och inslaget som ligger på hemsidan här. Inslaget ska ligga kvar och vara titt-bart i 30 dagar.


Jag reagerade över att en påvisad högre cancerfrekvens var så pass hög som 19%! Om det finns intresse för det ska jag försöka leta upp en vetenskaplig publikation för detta. Återigen skylldes problemen huvudsakligen på maffian, men jag tror nog att det också kan ses som ett exempel på hur det går när man inte bryr sig om miljön och hellre sopar undan mattan än försöker ta tag i det oromantiska och otrevliga problem som avfall kan vara.


I programmet intervjuades en SAKAB-anställd, som förklarade att något liknande inte borde kunna hända här, där myndighetskontrollen fungerar annorlunda.


Tack och lov.


Mer om soporna i Neapel

Idag hade Sydsvenskan en artikel om avfallssituation i Neapel. En bild som fanns i pappersversionen av tidningen (tyvärr inte på webben) visar hur några personer med någon modemärkeslogga på väskan håller för näsan och går förbi en ca 2 m hög sopkulle. Inte trevligt.


Det är skrämmande att kriminella personers och organisationers verksamhet kan ge så negativa effekter till majoriteten av befolkningen!


Som det står att läsa så har maffiabossarna mycket mark, och mot betalning låter de gräva ned soporna på denna. Men... tror ni att de de då har miljöns bästa för ögonen när de deponerar? Nej, troligen inte. Kommer fel avfall till dem kan vi snacka om s.k. "surhål" (vilket varit på tapeten i Skåne senaste halvåret)! Där kan det bli flera okontrollerade deponier med risk för miljö- eller hälsofarligt lakvatten.


En annan del av denna problematik är dock också att avfallsminskning från början. Allt kan ju inte skyllas på camorran (även om de är bad guys), då det inte är de som producerat avfallet. Människor och vårt samhällssystem producerar avfall. Men...avfallsmängden kan minskas genom mer sparsam konsumtion, eko-design av produkter och mindre fokus på materiell konsumtion och mer fokus på tjänster.