Bygg inte bort bra jordbruksmarker i onödan

Föreningen "Den Goda Jorden" manar till eftertanke när det byggs nytt, på mark som tidigare varit odlad (se http://www.dengodajorden.se/sv/ eller http://www.dengodajorden.se/sv/manifestationer.asp) .

Marken i sydvästra Sverige (huvudsakligen Skåne, men också delar av Halland och Blekinge), Västergötland och på Gotland är lerig och mycket bördigSamhället kryper dock gradvis ut på landet. Det rör sig om större vägar, städer som växer ut på landet med sina nya villområden, externa köpcentrum (platser som Center Syd, Nova Lund och Eurostop är exempel på detta). Det finns också förslag på riktiga storsatsningar som forskningscentret European Spallation Source (ESS) http://www.x.se/vu2c .

Problemet här är att när vi bygger på bra jordbruksmark, så är den borta för framtida matproduktion eller produktion av förnybart bränsle (t.ex. energiskog för att utvinna etanol). I en intervju av Anders Stenström ordförande i Den goda jorden,kan vi inte återta förstörd mark. Personligen kan jag för lite om markanvändning för att kunna uttala mig säkert om det; marken ligger ju kvar under byggnationerna, och rivs den på ett bra sätt borde väl odlingsmarken kunna tas fram igen?! I vilket fall som helst är det något man ska tänka på, för detta kan sättas i relation till andra miljöproblem. Med en växande befolkning och ett ökat hot om växthuseffekt (vilka tillsammans ökar hotet med s.k. klimatflyktingar), så blir det också viktigare att vi säkerställer spannmålstillgången. Förnybara energikällor är viktiga då de gör oss mindre beroende av oljan (vilket orsakar den människoförstärkta växthuseffekten) och bra energikällor behövs i allmänhet för att upprätthålla våra bekväma liv.

Mer klappar i Julfirandet! Mer fyrverkerier! :P :)

Jag måste skriva av mig lite och delge mina tankar om jul och nyår. Det är trevligt att träffa familjen och ta det lugnt, men stress pga helg besparar jag mig gärna ifrån. Det är det inte värt. Det får jag på annat håll.

I år kände jag mig miljömässigt framgångsrik i julfirandet. :) Jag hade lyckats återanvända lite omslagspapper och vid de två julklappsutdelningarna så fick jag familjemedlemmarna (lite olika personer de två dagarna) att nästan helt utan knot lägga omslagspappret och snörena (plastiga) i två olika kassar. Källsortering på julafton fungerar!

------------
Den svenska julhandeln har slått rekord i år. (Igen.) Den slutliga omsättningen för julklappar beräknas landa runt 52 miljarder kronor, enligt Handelns UtredningsInstitut (HUI) som gjort en rundringning till större handlare, för Dagens Industri. Förra året var omsättningen 48,2 miljarder kronor, så ökningen beräknas i slutändan till 7,6 %. Hittillas har ökningen sedan förra året "bara" varit 4-5 %, men "drömgränsen" 50 miljarder är därmed passerad. En (detalj)handelsanalytiker på HUI är dock lite besviken över att rekordet inte blir "lika stakt som trott".

Jag frågar mig, jag frågar oss och Er... varför är 50 miljarder en drömgräns? Varför inte vara nöjd över att det ökar....och slutligen, varför måste det öka hela tiden? Varför måste det öka, när det finns materiella gränser i form av råvaror och energi?

Varför kan inte ekonomin få balansera runt +/- 0 i omsättning? Som naturvetare frågar jag det till ekonomer. Kan jag få ett bra svar?

------------
Häromveckan läste jag att december är en av de månader då mest socialbidrag betalas ut (758 miljoner 2005) och mest bidrag betalas ut i juni (765 miljoner förra året. Mest socialbidrag betalas ut när det måste betalas semesterresor och julklappar. Varför då? Varför är saker och ting inte nog? För att vi jämför oss med andra? Är vi inte lyckliga innan det?

Varje år känns det som att stressen med att köpa klappar tilltar lite grann. Butikerna håller öppet längre och det är trängre med oss kunder i affären. Vad drar vi ned på istället? Traditioner och släktträffar gissar jag. Synd att de inte är (ekonomiskt) lönsamma.

------------
Mellandagarna finner jag alltid avkopplande. Nu står nyår inför dörren. När jag var "liten" älskade jag fyrverkerier, men sedan jag blev insatt tycker jag tyvärr att det är onödigt att sprida metaller i miljön bara för att det ska se fint och magnifikt ut under en kort kort stund (en smällare, raket eller bengalisk eld är "aktiv" under 1-30 sekunder). Fyrverkerier är verkligen jättefina, men det finns nog andra fina saker som inte sprider så mycket föroreningar under så kort stund. Dessutom skrämmer jag då inga husdjur.

------------
God Jul & Gott Nytt År!

Högern och miljön (reprisal)

Nu säger sig alliansen vilja jobba på allvar för miljön.

Som sagt, upp till bevis!

Mina erfarenheter och observationer av omvärlden och historien visar att högern är konservativ in sin inställning till miljöfrågor. En konservativ grundsyn passar dåligt ihop med miljöfrågor, då miljöfrågorna är relativt nya samhällsfrågor. De konservativa har per defintion svar på gamla frågor och ej nya. Kanske därför det gått så trögt hittills? Kanske därför den gemene högerperson man möter oftast argumenterat mot miljö?

Det ska bli intressant att se.


Inte höger- eller vänsterfråga

Tror det var i Argument på SvT i tisdags kväll (28/11) som jag fick höra en beklämmande syn på miljö:

En marknadsliberal förespråkare sa att miljörörelsen var "vår tids nya vänster".

Ursäkta mig, jag trodde faktiskt vi hade kommit längre än så nu i samhället, och insett att miljöfrågor inte är vänster eller höger.

I övrigt handlade programmet bl.a. om fortsatt tillväxt, limits-to-growth och julklappshysteri och en diskussion om detta. Den marknadsliberala killen sa det vanliga om kapitalismens fördelar, men när kan högern inse att människor är bereonde av att naturen mår bra, för att vi ska kunna leva som vi vill, i längden? Den röda kanten kan kritiseras när den vill "stat-styra" för mycket, men om högern bara tog bort skygglapparna och prestigen kunde det nog hända saker när vi kan börja samarbeta.