Mer om soporna i Neapel

Idag hade Sydsvenskan en artikel om avfallssituation i Neapel. En bild som fanns i pappersversionen av tidningen (tyvärr inte på webben) visar hur några personer med någon modemärkeslogga på väskan håller för näsan och går förbi en ca 2 m hög sopkulle. Inte trevligt.


Det är skrämmande att kriminella personers och organisationers verksamhet kan ge så negativa effekter till majoriteten av befolkningen!


Som det står att läsa så har maffiabossarna mycket mark, och mot betalning låter de gräva ned soporna på denna. Men... tror ni att de de då har miljöns bästa för ögonen när de deponerar? Nej, troligen inte. Kommer fel avfall till dem kan vi snacka om s.k. "surhål" (vilket varit på tapeten i Skåne senaste halvåret)! Där kan det bli flera okontrollerade deponier med risk för miljö- eller hälsofarligt lakvatten.


En annan del av denna problematik är dock också att avfallsminskning från början. Allt kan ju inte skyllas på camorran (även om de är bad guys), då det inte är de som producerat avfallet. Människor och vårt samhällssystem producerar avfall. Men...avfallsmängden kan minskas genom mer sparsam konsumtion, eko-design av produkter och mindre fokus på materiell konsumtion och mer fokus på tjänster.


Skönt att inte bo i Neapel

...sophanteringen inte fungerar, och äckliga små sop-kullar hamnar på gatorna!


Följderna kan bli som t.ex. som på den 
här bilden.


Här är en text jag skrev vid tidigare tillfälle om den stad som annars sagts vara en av Italiens vackraste, och varför det kan bli som det blir.


...hehe, källsortering är nog inte att tänka på där.