Fashionistas, se hit!

Något att tänka på. Råd & Rön har gjort en undersökning om olika klädföretags miljö- och etiska arbeten. Det går inte så bra för alla modeföretag. Bäst var tydligen H & M.


Hehe, det är en klassisk fråga om skönhet sitter utanpå eller inuti. Skönheten blir dock mer ytlig när det leder till att naturen förstörs på andra sidan jorden vid produktionen... Skönheten har alltså en baksida.


Fråga i klädbutikerna efter mindre miljöskadliga plagg, se efter om de har en broschyr om företagets etiska arbete.... om inte finns det kanske en annan butik som är bättre!! För att bli vackra inifrån också...


Inte bara "kånken" om fjällräven...

Det går lite bättre för fjällräven, enligt artikel i DN nyligen.

Det var faktiskt allt för nu.

Vad är frihet?

Frihet kan vara att växa utan bojor. Frihet att göra vad man vill. Frihet att röra mig som jag vill.


Frihet att köra bil. Frihet att flyga billigt och släpa ut CO2 Frihet att köpa produkter från slavande arbetare i Kina. Frihet att köpa produkter från ett land där kemiska fabriker exploderat pga. marknadens tryck och ingen tid för ordentlig säkerhet.


"Låter som kritik av marknadsekonomin, det har man ju hört förut..."


Svar: Delvis rätt.


De allmänna tillgångarnas tragedi - tragdey of the commons - får mig dock att värdesätta äganderätt och gemensam ansvarskänsla på en och samma gång. Marknadsekonomin är bra, men måste begränsas för att inte gå till rovdrift.


Men man måste bara erkänna: ens egen totala frihet inkräktar på andras frihet. Det jag och du köper, det jag och Du väljer, väljer vi även för andra.


- Existensialist, Liberal, Miljövän


Inlämning av bilbatterier

Jag frågar mig varför vissa bilägare ställer gamla bilbatterier lite varstans? Jag har sett på parkeringar och i vägkanter. Kanske är det okunskap om vart de ska lämnas, och en smula bekvämlighet? ;) :P


Iallafall vissa mackar har inlämning för uttjänta bilbatterier. Stoppa in det gamla batteriet i bagagen och lämna det när du tankar nästa gång! Det borde faktiskt vara bekvämare än att åka och stanna vid en obevakad väg, smyga ut och ställa det i vägkanten. ;) :)

image13

Kanske är det bara de mackar som har miljöstationer för inlämning av farligt avfall där bilbatterier kan lämnas. Annars går även de större återvinningscentralerna, där "allt" går att lämna, bra. Det kan också gå bra att lämna gamla batterier där nya köp.


Simpsons!

Inte bara Lisa Simpson är miljöaktivistig av sig. Ekologisk pasta a Bart Simpson... :) "Agriculture biologique" är den franska märkningen för ekologiskt odlad mat. Jämför med Krav-märkt.

image12

Filmen var efterlängtad, av mig och många andra ...

Green Day: Now we have been playing for three hours, and we would like to talk about the environment.
Springfields reaktion: stenkastning.
Moe Szyslak: fel tillfälle att prata om det...

När många invånare från kära Springfield är samlade på samma plats blir reaktionerna ibland rätt absurda. Å andra sidan blir det ofta absurt i Simpson, oavsett om många eller flera är inblandade. Simpsonteamet är så bra på att fånga, (ibland) överdriva och visa upp typiska beteenden, tokiga stereotyper mm. Ibland saker man har tänkt på, men inte kunnat formulera själv, ibland saker man inte har tänkt på, men vilka ändå känns som huvudet på spiken.... Där finns flera sköna karaktärer.