Parallell blogg

En blogg där jag numer skriver parallellt finner du på Metrobloggen/hallbarutveckling.

Ps. Helt parallellt har det inte blivit, utan vissa inlägg har kommit på metrobloggen som inte kommit här. Ds.


Semestertips med tåg i Europa

Maximera reseupplevelsen och minimera koldioxidutsläppen.

Semestra med tåg.

Interrailkort (ofta kallat tågluff i den s.k. folkmunnen) som gäller för hela Europa 5 dagar kostar från 1470 för ungdomar upp till 25 och för 26+ kostar biljetterna 2300 kr. Därefter finns biljetter för också som är giltiga i 10, 22 och 30 dagar (1 månad). Själv tycker jag att ett 10-dagarskort blir ok, de kostar 2200 eller 3310 beroende på ålder. (Det finns även barnbiljetter och biljetter som gäller för endast ett land eller Norden.)
Läs mer om interrail här.

Jag ska ut på min tredje tågluff i sommar. Jag tycker det är ett mycket skönt sätt att resa. Det är betydligt mer svängrum på tågen än i flyg och bil. Flyget är klart snabbare, men sitter jag inte vid fönstret och det råkar vara molnigt bjuder flygresor inte på de bästa vyerna, mer än några timmar på flygplatser och väntan i planet innan take-off. Ska man ta sig fort fram med bil blir det motorvägar, och de brukar inte vara speciellt fina. Visst finns det fördelar med bil om du vill utforska ett speciellt område, men annars är tåget en vinnare då man i städer kommer direkt till centrum och därmed slipper krångla sig fram i hård trafik på för en själv hittills obekanta vägar.

Sedan har vi såklart utsläppsbiten. Sträckan Göteborg-Stockholm släpper en bil ut 44,5 kg koldioxid, enligt SJ:s miljöbroschyr. På samma tågresa släpps 2,6 g koldioxid ut. Det blir alltså ~17.000 gånger högre utsläpp på en lång bilresa jämfört med en tågresa. Det framgår inte om siffrorna gäller för alla tågpassagerarna och motsvarande mängd personer som åker med motsvarande mängd bilar. För flyg betonar de iallafall att det släpper ut 66 kg koldioxid/person, utöver att flyg släpper ut stora mängder försurande ämnen.


Så jag semestrar med tåget med rent samvete tycker jag. Ser fram emot att resa!

Hej så länge, och på återseende hoppas jag, kära läsare!


Stenbrott

Stenbrott

En stor flock får

En stor flock får


Märkligt i Metro om badvatten

Tydligen klassas Trelleborgs badvatten som otjänligt enligt EU:s normer för badvatten. På sidan 2 i dagens Metro (11:e juni, Skåneupplagan) tillfrågas Trelleborgs kommuns turistchef om "trelleborgare gör något särskilt i vattnet som vi andra inte känner till?" (och Metro antyder något snuskigt?). Jag tycker dock att den intervjuade turistchefen ger svar på tal och hänvisar till att Östersjön "är ett sjukt hav och av någon anledning kommer det dåliga vattnet hit. Vi har otur med vindarna."

Det Metro borde vara med på är att miljöproblem inte stannar vid gränserna. Det brukar talas om att miljöproblem är internationella, och såklart kan de då även vara inter-regionala. Framförallt i ett hav som Östersjön, där vattenutbytet med Atlanten är begränsat och det är hög belastning från jordbruk och reningsverk (ibland tom. avsaknad av det senare). Såklart handlar det om hur strömmarna går.

Turistchefen säger att olika sätt att detta är ett problem "som vi måste ta tag i på olika sätt". Helt rätt. Ett sätt är bra samarbete mellan orter, regioner och länder runt Östersjön. Det är en förutsättning. Det, och förståelse för att utsläppen sprids.

Gotländsk ekobonde - testa på

...testa på livet som ekologisk bonde på Gotland! Läs mer om det här:

http://www.exploregotland.se/event.asp?p=39

...en skön sommarsyssla (om det nu inte redan är fullt i sommar), avkoppling, hårt svettigt arbete, berikande livserfarenhet, intressant inblick, avskräckande exempel.... den som söker och jobbar får se!

Ekologiskt jordbruk är jordbruk utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Uppfylls kriterierna kan jordbruket Krav-märkas, vilket du kan läsa mer om på www.krav.se .