Gasledningen i Östersjön och beroende av rysk energi

Häromdagen såg jag en karta över Rysslands gasnät och dess förgreningar ut i andra länder. Det var intressant att se att Östersjön faktiskt såg ut som en vit fläck i nätet. Kan det vara tack vara Sveriges relativt starka miljörörelse (utan att närmre specificera) som gör att där hittills inte ligger någon ledning?

Följande artikel i Svenska dagbladet tar konkret upp vilka internationell rätter som kan komma att åberopas för att stoppa ledningen: 
http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_14568241.asp Sveriges möjligheter, som nämns här, att stoppa gasledningen ser faktiskt inte dåliga ut. Förutsättningen är att vi har mod att säga nej.

Artikelförfattaren (som är professor i internationell rätt vid Sthlm Uni) säger i slutsatsen att ett nej dock måste vägas mot de politiska och ekonomiska konsekvenser kan medföra. I fallet Tyskland tror jag inte att ett nej medför några allvarliga politiska konsekvenser. I fallet Ryssland kan jag dock inte känna mig lika säker, tyvärr. Förra året straffade de Ukraina med höga gaspriser, troligen till följd av den oranga revolutionen. Kritiker till Rysslansregimen har dödats, bl.a. "Tjetjenien-journalisten" Anna Politovskaja och Alexander Litvinenko (som utredde mordet på Politovskaja), och det är inte helt glasklart att regmien faktiskt är oskyldig. Sådant beteende ska dock inte accepteras, och det ser jag som en förstärkt anledning till att gasledningen faktiskt stoppas.

I takt med att oljan tar slut kommer behovet av andra energikällor att öka (liksom tyvärr växthuseffekten...). Ett beroende av gas från en lynnig och halvdemokratisk dunkel energileverantör är jag rädd för. Dessutom bidrar naturgas också till växthuseffekten. Därför går det, återigen, även i detta sammahang att föra in att vi bör satsa på förnyelsebara energikällor....

(Ps. Skilj på gas och gas: både naturgas och biogas är samma gas, nämligen metangas. Naturgaser är dock fossil till sitt ursprung, och bidrar därför till växthuseffekten. Biogas baseras på kol som redan är i kretslopp på jordytan, i växter, djur, sediment, produkter, avfall mm... Ds.