Trängselavgifter

Gå till www.gronabilister.se och ge ditt bidrag i den snabba undersökningen (fem ja- och nejfrågor) om trängselavgifter! Underlaget påverkar hur de förhåller sig till politiker i frågan.

Personligen  är jag av uppfattningen att miljöbilar ska premieras. Det bör sättas press på de som kör mycket, t.ex taxiföretag, att de skall skaffa miljöbilar. Hemtjänst är kanske en annan fråga, då det kan drabba redan svaga grupper. När trafiken flyter bra, bör avgifterna inte sänkas. Det är ju som att man strävar efter att trafiken alltid ska hållas på en viss nivå!!

Oljan och svensk kärnkraft

Priset på olja kommer att öka. Brist och miljöskatter och -avgifter tillser detta. Det är också rättvist, då det verkar finnas en koppling mellan konsumtion av bensin och översvämmningarna som ägde rum i Sverige i augusti. Denna koppling är som bekant teorin om den människoskapade växthuseffekten, som du kan läsa om här i denna blogg eller på andra platser. Skulle alla externa kostnader för negativa effekter, t.ex. kostnaderna för att skydda sig mot och röja upp efter översvämningar vara invägda i bensinpriset, så borde det kosta mer att köra bil.

Oljan kommer att ta slut. Frågan är inte om utan när. Enligt en del experter har vi konsumerat hälften av oljan 2015-2020. Därefter kommer prisökningen troligtivs att ske snabbare än hittills. Vi är beroende av rätt så billig energi för transporter av varor och oss själva. Vad händer när oljan tryter? Vill vi att landet stannar upp? Dyrare transporter medför dyrare varor, och vi får sämre ekonomi vilket ger följdeffekter, kanske tom allvarliga sådana. Jag vill det inte.

Så längt det är möjligt ska rena, förnyelsebara energikällor, som vatten, vind, sol, vågor etc utnyttjas. Biobränslen ska också användas. Dock, utan tvekan kommer röster de närmsta kommande åren mer och mer att höjas för att återstart av Barsebäck. Jag anser nog också att det bör återstartas. Säkerheten måste dock vara hög. Jag är inte insatt i hur allvarlig incidenten i Forsmarks kärnkraftverk nyligen var, men det verkade farligt.

Stora siffror om energi- Sparbehov

Sveriges industri kan spara mycket energi
En doktorand vid namn Louise Trygg och en docent vid Dag Henning har studerat energianvändningen hos ett drygt 30-tal svenska små, medelstora och stora industrier. De finner att energibesparingen som kan göras är så stor som 40 % !! Framförallt kan industrier tjäna på att dimensionera ned pumpsystem, men i de fall direktverkande el används som uppvärmningsmetod kan vinster kan både el- och ekonomiska vinster göras genom att gå över till fjärrvärme. Under tiden när ingen jobbar som nätter och helger, så kan också vinster göras genom att dra ned på uppvärmningen och belysningen. Efter uppskalning till nationell nivå motsvarar den totala energibesparingen Sveriges elimport! (Källor: Dagens Miljö och Ny Teknik)

Energibrist och ransonering i vinter?
Kanske svårt att tro nu när det regnar så mycket, men det finns risk för elbrist i vinter. Den varma sommaren har gjort att mängden vatten i grundvatten och vattenmagasin i augusti är mycket låg; den minskade vattenmängden motsvarar 34 TWh, vilket i sin tur mostvarar halva den årliga svenska kärnkraftproduktionen! Det är det  "historiskt största underskottet", enligt Jonas Almqvist på Bergen Energi. I Norge varnar myndigheterna för att, om det inte regnar mycket i höst, så är det 25 % sannolikhet att ransonering får införas. I första hand kopplas då tunga industrier ur, i andra stängs elen av i städer under vissa timmar av dygnet. (Källa: Aktuellt)

Det finns klara skäl att spara energi när man kan!