Växthuseffekt och Klimatfrågor i Sveriges Radio nästa vecka

Saxat direkt från SR:s hemsida:

["Temavecka med klimatet i centrum

Vecka 19 stiger temperaturen rejält i Sveriges Radio. Då blir det temavecka Klimatfeber i P1, P2, P3 och P4. Närmare ett 30-tal SR-program medverkar och bjuder på en innehållsbredd aldrig tidigare bevittnad i klimatsammanhang ? koldioxidbantare, klimathus och miljökampens historia samsas om eterutrymmet med katastrofterapi, atomsjälar, samåkning i Borås och klassisk musik om hur jorden mår."]

Läs mer på
http://www.sr.se/cgi-bin/mall/artikel.asp?ProgramID=2350&Artikel=1329507


Älskar att grilla, men hatar engångsgrillar!

...så är det.

Det är skönt att samlas med vänner som jag tycker om och har kul med runt en grill när det börjar bli varmt ute. När svalkan kommer efter en varm dag, kall öl  eller rött vin och god mat ...kanske lite kubb också, sitta och tjabba, då njuter jag.. :-) Säsongen har börjat. Hann faktiskt med en vända i helgen.

Dock förtar det lite glädjen när engångsgrillarna dyker upp. Slit och släng. Just då känner jag mig som en sådan partybroms som kan förstöra stämning: "måste du ha engångsgrill"? Så var det också i helgen, men jag sa ingenting, då det ej var min fest.

Mekanismer bakom detta otyg som kallas engångsgrillar och lösningar:

1) Ibland är det lathet som ligger bakom. Det finns ibland fasta grillar i närheten!

2) Ibland är det en (numer omedveten) attityd om att "man ska kunna göra allt överallt." GÅ då till en fast grill istället!


3) Men ibland är det också så att det kanske finns för ont om fasta grillar. Därför önskar jag att det byggs fler fasta grillar!!

Varför engångsgrillar är dåligt?

A) Slit och släng-beteendet orsakar generellt mycket avfall.

B) Grillarna innehåller mycket metall. Det går åt mycket energi för att producera metallprodukter och utvinning kan lämna fula landskapsspår och förorena mark och vatten i gruvområdena. Bättre med grillar av betong. I andra fall (ej grillar) är trä eller plast bättre material.

C) Grillarna innehåller mer än en sorts material (metall, såklart kol, mjukplast runt dem och en pappersbit), vilket försvårar källsorteringen. Ekodesignmässigt är det alltid bäst att undvika att blanda olika sorters material.