Nobels fredspris

Årets Nobel-fredspris går till Al Gore! Härligt. Filmen An Inconveient Truth och musikgalan Live Earth i våras.

Angående Al Gores film An Incovenient Truth så har jag faktiskt inte sett den. Än. Det jag har hört och läst om den har dock inte övertygat mig om att det skulle vara fabricerade fakta. Titeln talar för sig själv och filmen tjänar som en katalysator for debatt. På frågan om den är korrekt lämnar jag dock tillsvidare åt sidan.


Men vad gäller fredsbiten: om det verkligen är sant att vi människor satt igång en förändring av klimatet (vilket den data jag sett har övertygat mig om) så kommer det i framtiden att bli annorlunda förhållanden av var det går bra att bo, bedriva lantbruk, få rent vatten, driva industrier mm. Fattigare länder med sämre infrastruktur och länder på "fel" platser kommer att drabbas värre än rikare länder och regioner där klimatförändringarna är mildare. Därmed är det humant att motverka växthuseffekten och jag tycker alltså det är värt Nobels fredspris. Med en samtidigt växande befolkning ställer det dessutom krav på en smidig (du kan läsa fredlig...) anpassning till eventuella klimatförändrinar ifall konkurrensen om olika slag av naturresurser ökar.


Greenpeace aktion och kärnkraft

En skillnad mellan mig och en stor del i övrigt av den s.k. miljörörelsen (eller den tillvuxna "miljötrenden") är att jag är för kärnkraft.


Det är ren källa som ger oss mycket energi. En grundläggande förutsättning är dock att säkerheten är mycket hög.


Detta skriver jag angående
Greenpeace aktion häromveckan, då de försökte stoppa transporten av plutonium till Sellafield.


I ett tidigare inlägg av mig lovordade jag Greenpeace och WWF för deras arbete mot avverkning av regnskog, dessa enorma källor för biodiversitet (och känslan av att det ännu finns vildmark som inte är osäkra nattliga stadsmiljöer). Det är ironiskt att sockerrörsplantage till etanolproduktion i biobränsle i Brasilien odlas på gammal regnskogsmark. I senaste numret 7-8 av MiljöAktuellt (gamla Dagens miljö), så fanns också en artikel som beskriver att arbetarna på sockerrörsfälten sliter hårdare än 1800-talets slavar.

Nej, kärnkraft är bra. Iallafall än så länge. Det bästa vore dock att dra ned på energikonsumtionen och insåg innebörden av "tragedy of the commons".