Vilda västern-avfall i Neapel

Neapel lär vara en av en Italiens vackrast belägna städer. Dock har de stora problem med avfallshanteringen, och högar med avfall ligger på gatorna. Titta t.ex. på dessa filmer:

http://www.youtube.com/watch?v=TNrKGlIcx6k

http://www.youtube.com/watch?v=EN1dfjJiC7Q

Avfallshanteringen sägs (skrivs) skötas av den lokala maffian, camorran, vilken är en av Italiens största maffior. Avfallshanteringen sköts rätt dåligt. Ju sämre insamlingen sköts, desto mer lär camorran tjäna på att upplåta illegala dumpningsplatser. Ibland tar invånare saken i egna händer, dränker in högarna med bensin och tänder på. Visst, då sparas pengar på insamling, deponering och förbränning, men vid sådan förbränning bildas/förbränns ej alla giftiga ämnen. Vem vill ha stinkande giftig rök i staden? Dessutom kan energiinnehållet i soporna tas tillvara som t.ex. fjärrvärme vid förbränning eller biogas vid rötning.

Detta är inte bara en miljövarning om vad som kan hända om myndigheter inte tillåts vara myndigheter. En varning om vad som kan hända om kriminella grupper med pengar och status för ögonen eller hot om våld får styra och ställa.

Långt ifrån CSR - Corporate Social Responsibility.

Så är Napoli vackert eller fult?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback