Bygg inte bort bra jordbruksmarker i onödan

Föreningen "Den Goda Jorden" manar till eftertanke när det byggs nytt, på mark som tidigare varit odlad (se http://www.dengodajorden.se/sv/ eller http://www.dengodajorden.se/sv/manifestationer.asp) .

Marken i sydvästra Sverige (huvudsakligen Skåne, men också delar av Halland och Blekinge), Västergötland och på Gotland är lerig och mycket bördigSamhället kryper dock gradvis ut på landet. Det rör sig om större vägar, städer som växer ut på landet med sina nya villområden, externa köpcentrum (platser som Center Syd, Nova Lund och Eurostop är exempel på detta). Det finns också förslag på riktiga storsatsningar som forskningscentret European Spallation Source (ESS) http://www.x.se/vu2c .

Problemet här är att när vi bygger på bra jordbruksmark, så är den borta för framtida matproduktion eller produktion av förnybart bränsle (t.ex. energiskog för att utvinna etanol). I en intervju av Anders Stenström ordförande i Den goda jorden,kan vi inte återta förstörd mark. Personligen kan jag för lite om markanvändning för att kunna uttala mig säkert om det; marken ligger ju kvar under byggnationerna, och rivs den på ett bra sätt borde väl odlingsmarken kunna tas fram igen?! I vilket fall som helst är det något man ska tänka på, för detta kan sättas i relation till andra miljöproblem. Med en växande befolkning och ett ökat hot om växthuseffekt (vilka tillsammans ökar hotet med s.k. klimatflyktingar), så blir det också viktigare att vi säkerställer spannmålstillgången. Förnybara energikällor är viktiga då de gör oss mindre beroende av oljan (vilket orsakar den människoförstärkta växthuseffekten) och bra energikällor behövs i allmänhet för att upprätthålla våra bekväma liv.

Kommentarer
Postat av: Astan

Gott nytt år Nicken!
Jag har en fråga och du känns som rätt person att ställa den till.
Satt och läste på kravmjölken till frukosten (djupare litteratur än så kan jag inte processa på morgonen) och såg att milko-kravmjölken jag köper här fraktas hit från Karlstadsmejeriet. Trots att vi har ett eget mejeri i Sundsvall. Fråga lyder: Vad är mest miljövänligt tror du? Att stödja kravbönderna och få mindre gifter i miljön och lyckligare kossor - Eller att handla lokalt och minska transporterna med kylskåp på hjul mellan Karlstad och Sundsvall?

2007-01-10 @ 18:48:52
Postat av: Nicken

Kära Astan!
Intressant fråga. Har själv funderat åt det hållet. I fallet när jag köpte Krav-märkta äpplen från Nya Zeeland kändes svaret självklart, och jag valde européiska istället. Risken med bekämpningsmedel/konstgödsel ska vägas mot koldioxiden. Det riktigt intressanta vore om man kunde räkna ut en "kritisk sträcka", under vilken Krav-fördelarna överväger. Det ska jag spåna vidare på...!

En faktor som ger plus till att köpa ekologiskt är ju som bekant att du visar att du är beredd att betala lite (lite) mer. Det kommer handlare och producenter att upptäcka, och till slut och förhoppningsvis startar en producent ekologisk odling mycket närmare Sundsvall. Kravbönder kan också konkurrera med varandra.

... och den effekten gör att effekten av mer långväga transport nu uppvägs. :)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback