Nonylfenol i tyger

Efter Naturskyddsföreningens avslöjande om höga halter av nonylfenol i handdukar kom idag nyhet om ämnet även återfunnits i barnoveraller. Det är inte direkt förvånande att hitta ämnet där eftersom det redan påvisats i andra textilier. Det är dock återigen inga låga halter av nonylfenol som hittats. Att tala om promillehalter (0,99 och 1,2 g/kg) är mycket, speciellt när det handlar om ämnen som misstänks kunna påverka hormonsystem. Upptaget genom huden borde dock troligtvis vara litet. Men...barn upp till en viss ålder kan ju också stoppa lite vad som helst i munnen.


För er som inte visste det, så har nonylfenol orsakat att fiskar bytt kön och blivit honor. Jag kommer inte på rak arm om det är effekter som är påvisade i miljön eller bara i labb, men det anses överlag ha stark hormonell verkan.


Som insatt inom miljökemi och kemiska hälsorisker ser jag inte detta som någon "larmrapporter", som det kallas ibland. Jag ser det som ett litet genombrott och nu kan det börjas göra lite påtryckningar för att få ned halterna. För detta ämne!


----
Meningen med nonylfenol är troligen att tvätta kläderna efter tillverkningen och få bort en massa andra ämnen från t.ex. infärningen. Tygerna borde dock sköljas ur bättre, bevisligen. Fast ännu bättre vore att använda andra ämnen än nonylfenol.


Problemet med det ämnet är nämligen att det kan ändra fiskars kön (åt det hon-liga hållet). Tänk om en hel population fiskar i en sjö blir honor.. Det kan få flera följdeffekter i ekosystemen!


Ämnet tvättas ur tygerna och når så småningom reningsverken. Genom att tvätta mer så borde inte det totala bidraget till reningsverken påverkas, men det är ju dumt att mer energi går till tvättning.


Bäst vore att byta ut ämnet enligt substitutionsprincipen!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback