Stadens nattliga trädgårdsmästare - Guerilla gardening

En lagom varm vårkväll träffar jag en man som planterar lite växter. Inget direkt ovanligt med det. Det lite ovanliga är dock att det inte är i hans egen trädgård, utan han är en utövare av den snälla undergroundrörelsen Guerilla Gardening. När jag träffar honom har han precis hunnit sätta två hasselplantor i en eftersatt oxelhäck någonstans i staden. En liten gran har han också med sig.

image2

Tänk er en illa skött häck där papper, tomburkar och annat gammalt skräp tillåts ligga kvar i månader, en bortglömd vildvuxen gammal tomt eller en halvgrusig rabatt med nästan obefintlig växtlighet vid en lika grusig parkering i stadens centrum. Utan att kritisera någon kan jag konstatera att vissa områden i våra städer verkar bortglömda, eller åtminstone inte sköts. Kanske är det helt enkelt så att ingen som bryr sig hur det ser ut mellan grusparkeringen och järnvägen, eller kanske är det så att ingen tänkt det möjligt att det kunde finnas lite spirande grönska där.

Guerilla gardening går ut på just det; att snygga upp vanskötta eller bortglömda allmänna platser genom att vårda växtligheten där. Det kan handla om att klippa undan buskgrenar så att blommor får ljus, lukning, sätta blomfrön eller plantera bärväxter etc. Fördelen för allmänheten är att det blir snyggt gratis. :-)

Till vardags sysslar den "gerilla-gardist" jag träffat med programmering. I närheten av hans arbetsplats tyckte han dock att miljön kunde vara mer inspirerande, istället för endast gräsmattor och häckar (som inte vill ta sig så bra), utöver byggnaderna och parkeringsplatserna. För ett år sedan tröttnade han på monotonin och planterade en björnbärsplanta i ett av hålen i oxelhäcken. Den tog sig sådär, men den lever. Kanske var det för stark sol eller dålig jordmån för den. Denna gång är det dags för hassel och gran. Samtliga plantor kommer från egen trädgård.

image1

Vill man utöva trädgårdsskötsel av gerillatyp tycker jag att vissa etiska regler är självklara. Sunt förnuft räcker här långt. Privata trädgårdar, kyrkogårdar eller vårdade parker eller grönområden håller man sig såklart borta från. Att ta bort växter mer än ogräs är inte rätt, inte heller att förändra det estetiska till det sämre. Självklart skiljer sig uppfattningen om vad som är snyggt åt mellan personer, men i de flesta fallen är vi trots allt överens. Det ska trevligt grönt ut när en gerilla gardist varit framme.

Läs mer på
http://www.guerrillagardening.org/ eller http://sydsvenskan.se/malmo/article170706.ece för fler exempel.

Ps. Jag tar inte ansvar för om någon som börjar med guerilla gardening efter att ha läst detta skulle bryta mot någon lag i utövandet. Ds.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback