Kina - kylskåp, cyklar och köttberg

Häromdagen läste jag i Sydsvenskan (TT-Reuters) en liten notis med rubriken "Köttberg". Där stod att Kina "överväger och är beredda" att skapa en nationell köttreserv "vid lämpligt tillfälle". Detta då priset på kött har stigit i höjden, dels pga. en sjukdom hos grisarna och dels då konsumtionen ökar.

Det krävs totalt sett en större landskapsyta for att få fram motsvarande mängd föda om det äts kött jämfört med om det äts vegetariskt. Trängs djuren ihop behövs mer veterinärmedicin, med risk för uppkomst av resistenta bakterier. Nu pläderar jag inte för att alla ska bli vegetarianer, kultur och individuella beslut är viktiga. Jag kommer dock att tänka på de lite äldre frågorna "vad händer när alla kineser skaffar kylskåp?" eller "vad händer när kineserna ställer cyklarna och börjar åka bil?".

Yo Amigo


Kinas miljö-impact kan bli stor, då det är en stor befolkning. Ej att förglömma är andra "tigerekonomier", så som det tätbefolkade Indien och Brasilien. Det är viktigt att samarbeta med dessa länder om resurs- och klimatfrågor. Ej bara som tillväxtländer.


Kommentarer
Postat av: Maria

Här sätter du fingret på ett viktigt dilemma. Kinas m flera länders miljöimpact kommer att bli stor. Med en växande medelklass´ anammande av
västerländska köpvanor (och med stor köpkraft!) förändras levnadsscenariot drastiskt.
Konsumtion vs. miljö...finns mycket att säga i denna fråga. Återkommer.

2007-05-27 @ 10:41:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback