Miljökemiskolan del 1 ;D

Här kommer lite folkbildning ;-) om kemiska miljöproblem. Håll till godo, och du är bättre förberedd att möta diskussionerna vid fikaborden, på chatten du sitter o knappar bort tid på och när du drabbas var "larmraporter" i media. :)

Vårt samhälle har använt en del kemikalier som har gett oväntade bieffekter för natur och/eller hälsa. Vissa (observera, inte alla) av dessa klassificeras som miljögifter. Om ett ämne är ett miljögift eller inte beror på om det uppfyller vissa kriterier:

* Ämnet förekommer i miljön, t.ex. i vattendrag, hav, fiskar, fåglar eller kanske tom. mänsklig bröstmjölk.
* Det har kommit dit pga mänsklig aktivitet (s.k. antropogen aktivitet).
* Ämnet bryts inte ned lätt (av organismer (dvs. det är inte lätt biologiskt nedbrytbart) eller fysikalisk-kemiska faktorer som pH, temperatur, solljus etc)). Man säger ofta att ämnet är persistent, vilket är detsamma som stabilt.
* Ämnet är fettlösligt. Denna egenskap gör att det kan anrikas i fettvävnad hos organismer. Ämnen kan ofta delas in på en skala som går mellan vatten- och fettlösliga ämnen.
* Ämnet har slutligen toxiska egenskaper, dvs. det har någon giftverkan.

Ett ämne som betecknas som miljögift måste inte uppfylla alla kriterier, utan det är den samlade bilden av ämnets egenskaper som avgör om det är ett miljögift eller inte. Kriterierna är inte "antingen-eller", utan ämnet kan förekomma i högre eller lägre halter, det är mer eller mindre persitent, mer eller mindre fettlösligt etc.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback