Massutrotning sex

["Human beings are currently causing the greatest mass extinction of species since the extinction of the dinosaurs 65 million years ago. If present trends continue one half of all species of life on earth will be extinct in 100 years."]
(http://www.well.com/user/davidu/extinction.html)

Det jag vill säga handlar om orsaken till arters utrotning. Det finns två processer i evolutionen och det är alltså inte bara det naturliga urvalet. Den ena är den "vanliga" evolutionen som ständigt pågår / det naturliga urvalet. Den andra är när makroförändringar inträffar i miljön.

Geologiskt sett räknas det med att 5 sådana makroförändringar ägt rum i jordens miljö, en av dessa var när dinosaurierna dog ut. Då tar evolutionen ett språng, flera arter försvinner och andra uppstår. Först gången jag läste om 6:e massutrotningen var genom WWF för några år sedan. En sökning i ett universitets elektroniska söksystem på "Mass extinction" ger idag 165 träffar.

Jag tror att den främsta orsaken till den (ev?) pågående massutrotningen beror på habitatförstöring, t.ex. regnskog som huggs ned, korallrev som förstörs... samt miljögifter, vilket jag har för mig verkar vara orsaken till bl.a. groddjurens allmäna globala nedgång. Den mänskligt påspädda växthuseffekten kommer beroende på hur kraftig den blir självklart att påverka ekosystem. Organismer som inte hinner flytta sig i takt med klimatförändringarna kommer att slås ut, vilket kan ge dominoeffekter i miljön.

Försvinner många arter försvinner ekosystem och miljön blir känsligare, vilket riskerar att drabba oss på flera sätt, och inte bara drabba direkta nyttoarter. Människan är i toppen av näringskedjor, vilket innebär att vi likt andra rovdjur generellt sett är mer beroende av andra arter, än vad andra organismer i näringskedkjorna är (t.ex. växter och växätare). Ämnen som står modell för mediciner är ibland/ofta hämtade från djur- och växtriket, så att förstöra naturområden tar bort viss inspiration till mediciner. Det finns också en moralisk aspekt i att utrota andra arter (men det fungerar sällan som ett argument för de som anser att människan står i centrum).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback