Krögarna och växthuseffekten!?

Läste i Sydsvenskan härförleden (2:a augusti) en artikel med följande rubrik:

Juli blev varmast sedan 1859

med underrubriken

Den rekordhöga medeltemperaturen på 21,6 grader har gynnat krögarna

Några olika krögare runtom i Lund är intervjuade och berättar om att affärerna gått lite eller mycket bättre än vanligt i juli. Jag tycker det är jättetrevligt att det går bra för krögarna! Kul att vi umgås med varandra!

....men jag suckar också. För vad är viktigast här, egentligen? Att det går bra för våra krögare (trevligt) eller att vi upplever den varmaste sommaren sedan 1859???!!! Det framgår visserligen inte av artikeln om rekordet gäller för Lund, Skåne eller hela Sverige, men artikeln ligger iallafall i Lundaddelen, och det räcker också ifall det "bara" är den varmaste sommaren i Lund.... för jämt och ständigt hör jag om diverse temperatur- och nederbördsrekord som är slagna.

I Tyskland har det också varit en supervarm sommar i år (ofta mer än 35 grader), 2004 var sommaren här en av de regnigaste på ungefär 70 år samtidigt som Spanien upplevde sin varmaste sommar på nästan lika många år. Den senaste vintern, som här i Sverige var smällkall och åtminstone lång var, hör och häpna, globalt sett en av de varmaste vintrarna under de senaste åren (vet tyvärr inte hur långt tillbaka).

Jordens medeltemperatur stiger, och den kommer att fortsätta stiga. Det är vad de flesta vetenskaparna tror. Det kommer att föra med sig att klimatet ändras. Exakt hur, är svårt att förutsäga. Mer extrema väder har förutspåtts, och är inte det också vad vi har sett på senare år (Gudrun, Cathrina, översvämningar i Europa, de ovan nämnda exemplen)? När klimatet kommer att förändras så kommer det att leda till att ekosystemen, djur och växter, tvingas anpassa sig och följa med eller gå under. Det kan leda till stora praktiska problem för människor, t.ex. skadat skogs- och jordbruk samt djurhållning, översvämningar.... i eknomiska eller samhälleliga termer kallas det stora kostnader.

Så när vi firar att det krögarna har en rekordsommar... så borde vi tänka hur vi vill ha det i framtiden... går det att påverka utvecklingen borde vi kanske försöka göra det.... för vi vill väl inte att situationen är utom vår kontroll. Eller? Tillämpa lite försiktighetsprincip kanske?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback