Vilda västern-avfall i Neapel
Neapel lär vara en av en Italiens vackrast belägna städer. Dock har de stora problem med avfallshanteringen, och högar med avfall ligger på gatorna. Titta t.ex. på dessa filmer:
http://www.youtube.com/watch?v=TNrKGlIcx6k
http://www.youtube.com/watch?v=EN1dfjJiC7Q
Avfallshanteringen sägs (skrivs) skötas av den lokala maffian, camorran, vilken är en av Italiens största maffior. Avfallshanteringen sköts rätt dåligt. Ju sämre insamlingen sköts, desto mer lär camorran tjäna på att upplåta illegala dumpningsplatser. Ibland tar invånare saken i egna händer, dränker in högarna med bensin och tänder på. Visst, då sparas pengar på insamling, deponering och förbränning, men vid sådan förbränning bildas/förbränns ej alla giftiga ämnen. Vem vill ha stinkande giftig rök i staden? Dessutom kan energiinnehållet i soporna tas tillvara som t.ex. fjärrvärme vid förbränning eller biogas vid rötning.
Detta är inte bara en miljövarning om vad som kan hända om myndigheter inte tillåts vara myndigheter. En varning om vad som kan hända om kriminella grupper med pengar och status för ögonen eller hot om våld får styra och ställa.
Långt ifrån CSR - Corporate Social Responsibility.
Så är Napoli vackert eller fult?
Kina - kylskåp, cyklar och köttberg
Det krävs totalt sett en större landskapsyta for att få fram motsvarande mängd föda om det äts kött jämfört med om det äts vegetariskt. Trängs djuren ihop behövs mer veterinärmedicin, med risk för uppkomst av resistenta bakterier. Nu pläderar jag inte för att alla ska bli vegetarianer, kultur och individuella beslut är viktiga. Jag kommer dock att tänka på de lite äldre frågorna "vad händer när alla kineser skaffar kylskåp?" eller "vad händer när kineserna ställer cyklarna och börjar åka bil?".
Kinas miljö-impact kan bli stor, då det är en stor befolkning. Ej att förglömma är andra "tigerekonomier", så som det tätbefolkade Indien och Brasilien. Det är viktigt att samarbeta med dessa länder om resurs- och klimatfrågor. Ej bara som tillväxtländer.
Exploatör fördärvar natur - Biologisk mångfald
Han fick tydligen köpa ytterligare mark av Vattenfall, mark som enligt detaljplanen skulle vara kvar som "naturmark". Troligen för att göra det fint vid villatomterna (som nog hade blivit fina ändå, vilket är något att tänka på...!) så gav han sig på naturmarken. Där skulle han anlägga en "park". Effekten är att ett habitat med en ovanlig miljö och ovanliga fåglar (kungsfiskare) blivit förstört.
Jag har inte sett kungsfiskare ännu, men skulle gärna se några. Hoppas att fler ovanliga fågelarter kan sprida
glädje även i framtiden och för framtida generationer.
Så synd, bara för att en person ville ha det fint vid villlatomterna (och/eller tjäna mer pengar) och inte tänkte efter före. Det var ju redan ett fint grönområde... Trodde inte sådant inträffade numer, i Sverige.
Miljö med hög biodiversitet (biologisk mångfald) är mindre känslig för förändringar. Det kan behövas om klimatet förändras. Naturen är lite elastisk som ett gummiband; viss påverkan klarar den av, men blir det för mycket påverkan kan ekosystemen kollapsa och gumminbandet brister. Att ett ekosystem kollapsar kan t.ex. innebära att ett områdes träd vilka en gång band jorden inte längre klarar sig, och det kan få följdeffekter som erosion och översvämningar.
Vardagstips, lite trender & val
Varför berättar jag detta? Jo, för jag vill visa olika vardagsmetoder genom vilka det går att agera miljövänligt, t.ex. spara energi.
Miljöteknik- och miljömedvetande hos gemene person börjar nu växa rätt snabbt, tycker jag mig se. Till stor del tror jag att detta beror på extrema väderfenomen under nyliga år (dock speciellt 2006), Stern-rapporten och Al Gores film An Inconvenient Truth. Miljörörelsen har mest stretat på i motvind tidigare (en motvind som var tillräckligt stark för att nästan få vindkraftverk att stanna ;-)) . Nu lossnar det.
Självklart kan miljömärkning vara en konkurrensfördel. Finns det ett grönt alternativ väljer jag i princip alltid det ekologiska i första hand. Undantag är nu vissa livsmedel, som jag faktiskt har märkt att de inte är speciellt bra i alla Krav-märkta varianter. T.ex. kan tomater börja mögla fort och gröna ekologiska bananer kan gå från omoget till förhårdning under de veckor jag väntar på att de ska mogna hemma. Bananerna ser dock ut att bli bättre, kanske är det marknadskrafterna som hjälpt till? När det handlar om kaffe kan konsumenten inte skylla på priset, då de stora kaffemärkena har samma pris på sitt Krav-alternativ som på de övriga smakerna. Löfbergs Lila är sedan det första kaffemärket, såvitt jag vet, som har två smaker på det Krav-märkta kaffet.
I helgen imponerades jag annars av Scandic hotells miljöarbete på mig och jag köpte ovanligt goda (ekologiska) äpplen från en torghandlare från Agriborg, som bedriver ekologiskt jordbruk i Tomelilla, Skåne.
Stadens nattliga trädgårdsmästare - Guerilla gardening

Tänk er en illa skött häck där papper, tomburkar och annat gammalt skräp tillåts ligga kvar i månader, en bortglömd vildvuxen gammal tomt eller en halvgrusig rabatt med nästan obefintlig växtlighet vid en lika grusig parkering i stadens centrum. Utan att kritisera någon kan jag konstatera att vissa områden i våra städer verkar bortglömda, eller åtminstone inte sköts. Kanske är det helt enkelt så att ingen som bryr sig hur det ser ut mellan grusparkeringen och järnvägen, eller kanske är det så att ingen tänkt det möjligt att det kunde finnas lite spirande grönska där.
Guerilla gardening går ut på just det; att snygga upp vanskötta eller bortglömda allmänna platser genom att vårda växtligheten där. Det kan handla om att klippa undan buskgrenar så att blommor får ljus, lukning, sätta blomfrön eller plantera bärväxter etc. Fördelen för allmänheten är att det blir snyggt gratis. :-)
Till vardags sysslar den "gerilla-gardist" jag träffat med programmering. I närheten av hans arbetsplats tyckte han dock att miljön kunde vara mer inspirerande, istället för endast gräsmattor och häckar (som inte vill ta sig så bra), utöver byggnaderna och parkeringsplatserna. För ett år sedan tröttnade han på monotonin och planterade en björnbärsplanta i ett av hålen i oxelhäcken. Den tog sig sådär, men den lever. Kanske var det för stark sol eller dålig jordmån för den. Denna gång är det dags för hassel och gran. Samtliga plantor kommer från egen trädgård.

Vill man utöva trädgårdsskötsel av gerillatyp tycker jag att vissa etiska regler är självklara. Sunt förnuft räcker här långt. Privata trädgårdar, kyrkogårdar eller vårdade parker eller grönområden håller man sig såklart borta från. Att ta bort växter mer än ogräs är inte rätt, inte heller att förändra det estetiska till det sämre. Självklart skiljer sig uppfattningen om vad som är snyggt åt mellan personer, men i de flesta fallen är vi trots allt överens. Det ska trevligt grönt ut när en gerilla gardist varit framme.
Läs mer på http://www.guerrillagardening.org/ eller http://sydsvenskan.se/malmo/article170706.ece för fler exempel.
Ps. Jag tar inte ansvar för om någon som börjar med guerilla gardening efter att ha läst detta skulle bryta mot någon lag i utövandet. Ds.
Torka tvätten och spara energi
För mig tar det 1-2 dagar att torka tvätten jag hänger på upp ett torkställ i lägenheten. Ingen extra energiåtgång! Jag har det stående i ett hörn av lägenheten där det inte står i vägen för något speciellt. Kommer inte ihåg vad det kostade exakt, men gissningsvis 100 kr. Jämförs detta pris, och kolidoxidekvivalenta utsläpp för produktion och transport av torkstället, med torkrummets/-skåpets löpande energikostnad och CO2-utsläpp, är jag säker på att "tvättställsmetoden" vinner i längden.