Vardagstips, lite trender & val
Plockade precis fram morgondagens djupfrysta lunch och la den för upptining i kylen. På det sättet sparas energi; kylskåpet behöver inte jobba lika hårt för att för att hålla en kall temperatur i kylskåpet. Energin som gick åt för att frysa maten från första början återanvänds på så sätt. Energi sparas också såtillvida att mikrovågsugnen inte behöver värma lika länge för att ge maten en behaglig ät-temperatur. :)
Varför berättar jag detta? Jo, för jag vill visa olika vardagsmetoder genom vilka det går att agera miljövänligt, t.ex. spara energi.
Miljöteknik- och miljömedvetande hos gemene person börjar nu växa rätt snabbt, tycker jag mig se. Till stor del tror jag att detta beror på extrema väderfenomen under nyliga år (dock speciellt 2006), Stern-rapporten och Al Gores film An Inconvenient Truth. Miljörörelsen har mest stretat på i motvind tidigare (en motvind som var tillräckligt stark för att nästan få vindkraftverk att stanna ;-)) . Nu lossnar det.
Självklart kan miljömärkning vara en konkurrensfördel. Finns det ett grönt alternativ väljer jag i princip alltid det ekologiska i första hand. Undantag är nu vissa livsmedel, som jag faktiskt har märkt att de inte är speciellt bra i alla Krav-märkta varianter. T.ex. kan tomater börja mögla fort och gröna ekologiska bananer kan gå från omoget till förhårdning under de veckor jag väntar på att de ska mogna hemma. Bananerna ser dock ut att bli bättre, kanske är det marknadskrafterna som hjälpt till? När det handlar om kaffe kan konsumenten inte skylla på priset, då de stora kaffemärkena har samma pris på sitt Krav-alternativ som på de övriga smakerna. Löfbergs Lila är sedan det första kaffemärket, såvitt jag vet, som har två smaker på det Krav-märkta kaffet.
I helgen imponerades jag annars av Scandic hotells miljöarbete på mig och jag köpte ovanligt goda (ekologiska) äpplen från en torghandlare från Agriborg, som bedriver ekologiskt jordbruk i Tomelilla, Skåne.
Varför berättar jag detta? Jo, för jag vill visa olika vardagsmetoder genom vilka det går att agera miljövänligt, t.ex. spara energi.
Miljöteknik- och miljömedvetande hos gemene person börjar nu växa rätt snabbt, tycker jag mig se. Till stor del tror jag att detta beror på extrema väderfenomen under nyliga år (dock speciellt 2006), Stern-rapporten och Al Gores film An Inconvenient Truth. Miljörörelsen har mest stretat på i motvind tidigare (en motvind som var tillräckligt stark för att nästan få vindkraftverk att stanna ;-)) . Nu lossnar det.
Självklart kan miljömärkning vara en konkurrensfördel. Finns det ett grönt alternativ väljer jag i princip alltid det ekologiska i första hand. Undantag är nu vissa livsmedel, som jag faktiskt har märkt att de inte är speciellt bra i alla Krav-märkta varianter. T.ex. kan tomater börja mögla fort och gröna ekologiska bananer kan gå från omoget till förhårdning under de veckor jag väntar på att de ska mogna hemma. Bananerna ser dock ut att bli bättre, kanske är det marknadskrafterna som hjälpt till? När det handlar om kaffe kan konsumenten inte skylla på priset, då de stora kaffemärkena har samma pris på sitt Krav-alternativ som på de övriga smakerna. Löfbergs Lila är sedan det första kaffemärket, såvitt jag vet, som har två smaker på det Krav-märkta kaffet.
I helgen imponerades jag annars av Scandic hotells miljöarbete på mig och jag köpte ovanligt goda (ekologiska) äpplen från en torghandlare från Agriborg, som bedriver ekologiskt jordbruk i Tomelilla, Skåne.
Kommentarer
Trackback