Aftonbladets jordglobstest, miljövänner och miljömuppar
http://www.aftonbladet.se/vss/klimathotet/story/0,2789,1033255,00.html
Med hjälp av under 10 enkla frågor uppskattade frågeprogrammet fram att jag skulle kunna spara 64 kg CO2 om året. Som tack för det fick jag, likt många andra, en symbolisk jordglob. OBS: Om någon redan har låga utsläpp är det också en merit. (Jag hoppas det syns i Aftonbladets test.)
Det är lättare att vara miljövän idag än för 5-10 år sedan. Då var man (jag eller andra personer) miljömupp med lite klapp på huvudet, avfärdades som "är den en så'n som sätter upp lappar" (med miljötips på), stämningsdödare eller dylikt. (Det sista kan dock fortfarande hända inom mer "konservativa" kretsar, vet jag.)
Det är skönt att det är mycket lättare att prata om dessa frågor idag, och skönt att bli tagen på allvar så att vi kan gå vidare och faktiskt göra konkreta saker. Som t.ex. att (mainstream-tidningen, hihi) Aftonbladet gör ett sådant här klimattest.
Jag ber dock: glöm inte bort de som har gått i bräschen och fått ta en del skit genom åren. När andra nu lovar att de ska minska sina utsläpp (vi älskar er), tänk också lite på dem som började göra det och plädera för det tidigare... så när våren kommer och solen skiner växthusvarmt, då är det snällt om du någon gång ber om ursäkt till en du kallade miljömupp förr! ;-)
Ekoturism och fågelskådning
På www.artportalen.se går det att se vilka fågelarter som är synliga var någonstans. Det ser ut som att några nya kryss kan vara på väg... blir nog trevligt, ser jag fram emot!
Hammarsjön: http://www.artportalen.se/birds/dagens.asp?lokalid=4246
Kristianstad är f.ö. intressant ur ett annat miljöperspektiv: regionen är låglänt och växthusinducerade översvämningar skulle klart kunna orsaka problem där... Översvämningar på senare år har också rapporteras problematiska i Kristianstadtrakten. Kristiansstad kommun ser hotet och har en klimatstrategi för 2006-2008 där förslag til miljömål (om fossila bränslen och växthusgaser) presenteras (åtgärder mot översvämningar när (förhoppningsvis inte...) de äger rum tas alltså inte upp).
Får se hur det går med kryssandet iallafall!
Sustainability Day
Den 25 april äger Sustainability Day http://dmtjanster.idg.se/sustainabilityday/ rum på Folkets Hus i Stockholm.
["Vad kommer det (klimatförändringen) att innebära för näringslivet? Hur ska du som företagare respektive konsument anpassa dig till en värld i förändring? Hur leder du en organisation mot ett högre miljömedvetande - med bibehållen eller ökad lönsamhet? Ligger Sverige långt fram i utvecklingen eller inte? Hur undviker vi att hamna på efterkälken?
Dessa och många andra viktiga frågor kommer att tas upp under konferensen...."]
Målgruppen är framförallt beslutsfattare vilka sysslar med hållbar utveckling inom näringslivet. Arrangörer är Dagens Miljö och Näringslivets Miljöchefer konferensen.
Kanske inte självklart att Sverige ligger långt fram i utvecklingen! - Det är inte bra att vila på lagrarna....Det är lätt att säga att "vi i Sverige är bra på miljö", men... då ska vi se till att vara det också. :-)
Sydsvenskan: "Ta mig till havet"
Efter en del genombläddringar lyser det framtida översvämningshotet med sin frånvaro. Själv saknar jag inte information om växthuseffekten, men jag tycker ändå att det är lite märkligt att den risken/framtida prisaspekten saknas, då det stått så mycket om växthuseffekten i tidningen på sistone.
Fortfarande vet höger hand fortfarande inte riktigt vad vänster hand sysslar med! ;-)
Vad konsumenter tycker att miljön får kosta...
Nyligen publicerade Naturvårdsverket dock en intressant rapport - Svenskar villiga betala mer för att minska utsläpp av växthusgaser http://www.x.se/h8nn - som bland annat svarar på frågan Hur mycket extra '"folk" kan tänka sig att betala för miljöhänsyn när de köper produkter?
Svaret är förvånansvärt enkelt: Nästan 80 % av svenskarna kan tänka sig att betala 5 % extra för produkter eller tjänster där hänsyn till växthuseffekten har tagits. :-)
Kanske lite lite med 5 %. Dock kanske ett bra mått att komma ihåg, i allmänhet.
Intimit förknippad med klimatfrågan är energifrågan. Har man ström från energiföretaget God El ligger "Bra Miljöval" för energi på 4,8 % av priset per kilowattimme, vilket är inom toleransgränsen.
Vidare tycker 75 % av svenskarna att företag är dåliga på att informera om vad de gör, samt 90 % att det vore bra med en miljömärkning som visor om varor och tjänster har lägre klimatpåverkan. Naturskyddsföreningen listar alla elleverantörer som har miljömärkt el: http://www.snf.se/bmv/bmv-register/elektricitet.cfm